Menu

De Nieuwe Smid
Ploeghoeveweg 4b
2500 Lier

T: 015 64 84 85
info@denieuwesmid.be

De Nieuwe Smid ontvangt UNIZO-label 'Handmade in Belgium'.

De Nieuwe Smid ontving op 15 oktober 2013 het UNIZO-label 'Handmade in Belgium.

Dries Heijlen van De Nieuwe Smid uit Berlaar ontving op 15 oktober het UNIZO-label 'Handmade in Belgium' uit de handen van lokaal UNIZO-voorzitter en schepen van lokale economie Willy Beullens en Bert Serneels van UNIZO Antwerpen-Mechelen. Met dit label wil UNIZO het authentieke vakmanschap van Dries Heijlen in de kijker plaatsen.

De Nieuwe Smid: quasi uniek in Vlaanderen

Sinds 9 jaar is Dries Heijlen, geassisteerd door 9 medewerkers, actief als smid in Berlaar. De Nieuwe Smid gaat er prat op elk project individueel en met de hand uit te tekenen en te smeden, gaande van deurkllinken over orangerieƫn tot poorten en serres.

Dries Heijlen was oorspronkelijk hoefsmid maar schoolde zich om en nam zijn intrek in een authentieke smidse aan de Aarschotsebaan in Berlaar. "Ik ben opleidingen in Brussel en Parijs gaan volgen en kan zeggen dat er in Belgiƫ slechts enkele smeden zoals wij actief zijn", aldus Dries, die binnenkort verhuist naar een nieuwe locatie in het Duwijck-bedrijventerrein te Lier. Ook zijn 9 personeelsleden leidde Dries quasi volledig zelf op.

Dat zijn handgemaakte stukken duurder zouden zijn dan buitenlandse import of massaproductie ontkent Dries Heijlen: "Zulke stukken moet je na 6 maanden vaak al beginnen herstellen. Als een klant bij ons binnenkomt, denken we van voorafaan mee met hem om zulke situaties te vermijden. De investering betaalt zich dus snel terug."

HIB-label voor echte vakmensen

UNIZO kent De Nieuwe Smid het Handmade in Belgium-label toe omdat hij aan alle criteria voldoet om een authentieke vakman genoemd te worden. Hij maakt meer dan 50% van zijn producten met de hand, maakt unieke producten die zijn stempel dragen en verdient er zijn kost mee als hoofdberoep. "Met dit label willen we vakmensen als Dries de erkenning geven die ze verdienen en hen de mogelijkheid bieden zich te profileren naar de buitenwereld. Al te vaak worden termen als artisanaal of ambachtelijk immers misbruikt omdat ze populair zijn en vertrouwen opwekken. Met het HIB-label erkent UNIZO de echte ambachtslieden in ons land", zegt Bert Serneels.

De toekomst van Handmade in Belgium

De Nieuwe Smid mag zich nu minstens een jaar lang ambassadeur van 'Handmade in Belgium' noemen. UNIZO plant de komende maanden en jaren nog tal van initiatieven rond HIB, zoals de ontwikkeling van een app, een HIB-boek en mogelijks zelfs een proviniciale Handmade in Belgium-beurs. "Door deze vakmensen samen te brengen merken we een grote interesse om van elkaar te leren en zelfs samen te werken. Zo kan de HIB-community enkel sterker worden", aldus Bert Serneels van UNIZO.


BRON: http://www.unizo.be/berlaar/viewobj.jsp?article=414514

Op Facebook kan je het HIB-label volgen op https://www.facebook.com/HIBelgium of op de eigen HIB-website http://www.handmadeinbelgium.com/denieuwesmid/

Zie ook http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20131015_00793379 en http://www.unizo.be/berlaar/viewobj.jsp?article=414514

Er staan ook enkele krantenartikels te lezen bij de rubriek 'In de pers'.

Recente berichten

04 november 2021

Gezocht: plaatser constructies & glas

Wegens groei van ons bedrijf zijn we op zoek naar een nieuwe plaatser.

Lees meer
26 augustus 2021

Schoonheid is gewoon wiskunde

De Gazet van Antwerpen interviewde Dries Heijlen van De Nieuwe Smid.

Lees meer